A japán ételek sajátosságai


A japán ételek sajátosságai
Ami köztudott a japán ételekről és fogásokról, hogy mind, egytől egyig friss hozzávalókból készülnek és egészségesek, így táplálva testet és lelket egyaránt.
Amit sokan tudnak, hogy a japán ételek egyik legfőbb alapanyaga a rizs, mely nagy népszerűségnek örvend és így különféleképpen elkészítve, minden étkezés során fogyasztanak is egy keveset belőle.

A legismertebb és legközkedveltebb japán étel a sushi, ami nem csak a szigetet, hanem az egész világot meghódította. Számos formában fogyasztható, de a lényege, hogy rizsre pakolva, illetve beletekerve szolgálják fel a különféle pácolt zöldségeket, húsokat és halakat. Hasonlóan elterjedt étel a sukiyaki, mely sült marhahússzeletekből, zöldségekből és tofuból áll és saját kezűleg szokás tojásba mártani az elfogyasztásukat megelőzően. Megannyi levest is szívesen tálalnak az asztalra a japánok, ilyen például a shabu-shabu, ami marhahúst és zöldségeket tartalmaz. A ramen pedig az előzőnél jóval sűrűbb, tésztával tálalt és szójaszósszal ízesített húsleves. Tészták közül közismert az udon és a soba, melyeket leginkább levesekben fogyasztanak, a mochit pedig rizsből készítik, és töltött gombócokként tálalják. A tempura elnevezés a palacsintaszerű tésztára utal, amibe húst, zöldséget vagy halat mártanak és forró olajban kisütik.

Ezek a mindenki által ismert japán ételek és fogások, melyek mindegyike finom és ízletes attól függetlenül, hogy nyersen, főzve vagy épp kisütve szokás elfogyasztani.