A nabemono ízei


A nabemono ízei
A japán konyha egyik híres ételtípusa a nabemono, mely a szigetország hot pot fogásainak összefoglaló neve. Hogy mit is jelent pontosan a japán nabemono? Olyan fogásokról van szó, melyek frissen, forró, lobogó levesben készülnek el az étkezőasztalon. Az ételek különlegessége, hogy mindenki maga választhatja ki a hozzávalókat, melyek mind külön- külön tányéron vannak szervírozva. Mindez azt jelenti, hogy minden fogás más és más, hiszen különböző alapanyagokból állítják össze attól függően, mint kíván éppen a leves készítője. Ugyanez vonatkozik a fűszerezésre is. Leggyakrabban ősszel és télen készítenek ilyen forró ételt -mely gázfőző lapon készül-, és az étkezés legvégéig melegen tartják azt. A nabemono számos hozzávalóból készülhet, de mindig szükséges hozzá egy alaplé, mely szokás szerint néhány csésze hallevesből, kevés szójaszószból és szakéból áll, valamint pár teáskanál sóval is meghintik ízlés szerint. Ezt a néhány alapanyagot forralják fel és főzik össze, majd pedig hozzáadagolják a többi, kiválasztott összetevőt, így a zöldséget, húst és a fűszereket. Gyakran szoktak belefőzni répát, spenótot, japán retket és sungikut, ami a krizantém virág egyik fajtája, valamint negit, többféle gombát, mint például a shiitake. Gyakran adnak hozzá búzalisztből készült vastag szálú vagy épp mungó bablisztből készülő vékony üvegtésztát is, és persze a hús sem maradhat ki. A csirke és kacska az, amit leginkább ehhez a fogáshoz adagolnak, de aki a marha vagy sertés húsért rajong, azt is választhatja. Végül de nem utolsó sorban a hal, a kagyló és a tofu is gyakori hozzávalója a japán konyha ezen ételének.