A japán konyha egyik híres ételtípusa a nabemono, mely a szigetország hot pot fogásainak összefoglaló neve. Hogy mit is jelent pontosan a japán nabemono?
Olyan fogásokról van szó, melyek frissen, forró, lobogó levesben készülnek el az
étkezőasztalon. Az ételek különlegessége, hogy mindenki maga választhatja ki a
hozzávalókat, melyek mind külön- külön tányéron vannak szervírozva. Mindez azt jelenti,
hogy minden fogás más és más, hiszen különböző alapanyagokból állítják össze attól
függően, mint kíván éppen a leves készítője. Ugyanez vonatkozik a fűszerezésre is.
Leggyakrabban ősszel és télen készítenek ilyen forró ételt -mely gázfőző lapon készül-, és az
étkezés legvégéig melegen tartják azt. A nabemono számos hozzávalóból készülhet, de
mindig szükséges hozzá egy alaplé, mely szokás szerint néhány csésze hallevesből, kevés
szójaszószból és szakéból áll, valamint pár teáskanál sóval is meghintik ízlés szerint. Ezt a
néhány alapanyagot forralják fel és főzik össze, majd pedig hozzáadagolják a többi,
kiválasztott összetevőt, így a zöldséget, húst és a fűszereket. Gyakran szoktak belefőzni répát,
spenótot, japán retket és sungikut, ami a krizantém virág egyik fajtája, valamint negit,
többféle gombát, mint például a shiitake. Gyakran adnak hozzá búzalisztből készült vastag
szálú vagy épp mungó bablisztből készülő vékony üvegtésztát is, és persze a hús sem
maradhat ki. A csirke és kacska az, amit leginkább ehhez a fogáshoz adagolnak, de aki a
marha vagy sertés húsért rajong, azt is választhatja. Végül de nem utolsó sorban a hal, a
kagyló és a tofu is gyakori hozzávalója a japán konyha ezen ételének.