Egy különleges japán édesség


Egy különleges japán édesség
A Yamato Restaurant kínálatában fellelhető egy olyan édesség, melynek nem csak íze különleges, hanem az elkészítése is. Ez a japán finomság a mochi, aminek az az érdekessége, hogy erős férfikéz is szükséges az elkészítéséhez. Jó, ha tudjuk, hogy a japán, tradicionális mochi alapja egy ragadós rizs fajta, melyet egészben beáztatnak, aztán megfőznek, majd pedig a férfiak erejére és rutinjára bízzák. Ezt olyképpen kell elképzelni, hogy legalább két, tapasztalt férfi állja körül a mochi tésztájául szolgáló rizs edényét és speciális fakalapácsokkal, ütemesen ütni kezdik, míg egy ragadós pépet nem kapnak. (Fontos, hogy ne essenek ki az ütemből, mert az balesethez vezethet.) Ha elkészül a tészta, jöhet a nyújtás és a mochi megtöltése, mely történhet édesített vörös babkrémmel vagy például pudinggal, ahogy Thaiföldön szeretik. Kinézetét tekintve bármilyen lehet ez a japán édesség, de szokás szerint kerekdedre vagy kocka alakúra formázzák. A szigetországban annyira kedvelt ez az édesség, hogy még mochi püfölő ünnepet is tartanak, aminek a neve mochitsuki. Az előző éjszakára beáztatott szemeket, később megfőzik és az usuba öntik, ami egy méretes famozsár, mely jól bírja a fizikai igénybevételt. A nehéz fakalapácsok ütésének hatására -amit dobszóló kísér-, a szemek szétválnak, és homogén anyaggá alakulnak. Egy harmadik személy pedig odafigyel a folyamatos nedvesítésre, illetve a tészta hajtogatására, hogy megfelelő állagú, ragacsos masszát kapjanak. Vizes kézzel formázzák és töltik. Láthatjuk, hogy hosszú és erőt igénylő folyamat által jön létre a mochi, de érdemes rászánni az időt és energiát, hiszen az eredmény egy különleges és finom édesség lesz.