A Yamato Restaurant kínálatában fellelhető egy olyan édesség, melynek nem csak íze
különleges, hanem az elkészítése is. Ez a japán finomság a mochi, aminek az az érdekessége,
hogy erős férfikéz is szükséges az elkészítéséhez.
Jó, ha tudjuk, hogy a japán, tradicionális mochi alapja egy ragadós rizs fajta, melyet
egészben beáztatnak, aztán megfőznek, majd pedig a férfiak erejére és rutinjára bízzák. Ezt
olyképpen kell elképzelni, hogy legalább két, tapasztalt férfi állja körül a mochi tésztájául
szolgáló rizs edényét és speciális fakalapácsokkal, ütemesen ütni kezdik, míg egy ragadós
pépet nem kapnak. (Fontos, hogy ne essenek ki az ütemből, mert az balesethez vezethet.) Ha
elkészül a tészta, jöhet a nyújtás és a mochi megtöltése, mely történhet édesített vörös
babkrémmel vagy például pudinggal, ahogy Thaiföldön szeretik. Kinézetét tekintve bármilyen
lehet ez a japán édesség, de szokás szerint kerekdedre vagy kocka alakúra formázzák.
A szigetországban annyira kedvelt ez az édesség, hogy még mochi püfölő ünnepet is tartanak,
aminek a neve mochitsuki. Az előző éjszakára beáztatott szemeket, később megfőzik és az
usuba öntik, ami egy méretes famozsár, mely jól bírja a fizikai igénybevételt. A nehéz
fakalapácsok ütésének hatására -amit dobszóló kísér-, a szemek szétválnak, és homogén
anyaggá alakulnak. Egy harmadik személy pedig odafigyel a folyamatos nedvesítésre, illetve
a tészta hajtogatására, hogy megfelelő állagú, ragacsos masszát kapjanak. Vizes kézzel
formázzák és töltik.
Láthatjuk, hogy hosszú és erőt igénylő folyamat által jön létre a mochi, de érdemes rászánni
az időt és energiát, hiszen az eredmény egy különleges és finom édesség lesz.