A japán gasztronómiára legfontosabb jellemzője az egészség és esztétika összhangjának
megalkotása az ebédlőasztalon.
Számukra minden étkezés a harmónia megteremtéséről szól, hiszen a magas tápérték
megőrzése mellett a színek és formák tökéletes megalkotására törekszenek. Ételeik legfőbb
alapanyagát a rizs jelenti, mely minden napszak étkezésekor tálalva van az asztalon. Emellett
rengeteg zöldséget és halat, illetve tenger gyümölcseit és algát fogyasztanak, melyek mind
hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a kiegyensúlyozott élet eléréséhez és
megtartásához. Azt az alapelvet követik, hogy azok vagyunk, amit megeszünk, tehát igenis
érdemes odafigyelni minden falatra, amit magunkhoz veszünk, mert azok határozzák meg
mindennapjainkat, és ezáltal egész életünket. A buddhizmus hatására, egészen a XVIII.
Századig nem lehetett hús enni, azóta viszont az is elfogadottá vált, ezzel még sokszínűbb a
japán konyha. Bármilyen fogásról is legyen szó, biztos, hogy azt evőpálcika segítségével
eszik meg, mellyel való hadonászás, mutogatás, az étel rá történő felszúrása tilos, és ha már
nincs rá szükségünk, az erre kihelyezett tartóba kell elhelyezni.
Tehát a japán konyha igazi művészet és mindenképpen az egészségre, valamint a harmónia
megteremtésére törekszik.