A japán gasztronómiáról általában


A japán gasztronómiáról általában
A japán gasztronómiára legfontosabb jellemzője az egészség és esztétika összhangjának megalkotása az ebédlőasztalon. Számukra minden étkezés a harmónia megteremtéséről szól, hiszen a magas tápérték megőrzése mellett a színek és formák tökéletes megalkotására törekszenek. Ételeik legfőbb alapanyagát a rizs jelenti, mely minden napszak étkezésekor tálalva van az asztalon. Emellett rengeteg zöldséget és halat, illetve tenger gyümölcseit és algát fogyasztanak, melyek mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a kiegyensúlyozott élet eléréséhez és megtartásához. Azt az alapelvet követik, hogy azok vagyunk, amit megeszünk, tehát igenis érdemes odafigyelni minden falatra, amit magunkhoz veszünk, mert azok határozzák meg mindennapjainkat, és ezáltal egész életünket. A buddhizmus hatására, egészen a XVIII. Századig nem lehetett hús enni, azóta viszont az is elfogadottá vált, ezzel még sokszínűbb a japán konyha. Bármilyen fogásról is legyen szó, biztos, hogy azt evőpálcika segítségével eszik meg, mellyel való hadonászás, mutogatás, az étel rá történő felszúrása tilos, és ha már nincs rá szükségünk, az erre kihelyezett tartóba kell elhelyezni. Tehát a japán konyha igazi művészet és mindenképpen az egészségre, valamint a harmónia megteremtésére törekszik.