A yakiniku elnevezés roston, illetőleg grillen sült húst jelent, mely számos módon készülhet
el és mindig ízletes, csodás fogása a japán konyhának.
Ezt az ételt első sorban marhából vagy disznóból készítik, de számos más húst használva is
kiváló ízt éthetünk el. A yakiniku elkészítésénél fontos hozzávaló a szósz, amibe mártogatva
a húst, igazán különleges aromákat lehet elővarázsolni az alapanyagokból. A yakiniku
szósznak összetevője lehet a vörös- és fokhagyma, a nádcukor, a méz és a szójaszósz,
valamint a szezámolaj és a kétszer annyi mennyiségű szezámmag. Szoktak még mirint is
hozzáadagolni, ami egy Magyarországon is kapható borfajta. Érdemes ázsiai, illetve bio
boltokban keresni.
Az japán konyha szokásai szerint étteremben –így a Yamato Étteremben is-, ezt a fogást úgy
szokás szervírozni, hogy a kért húst még nyersen, egy tálcára szedve hozzák ki az asztalhoz.
Az asztalnál található grillező segítségével pedig a vendégek saját maguknak készíthetik el és
a fűszeres, gazdag szószba mártva fogyasztható. Az elkészült yakiniku mellé általában rizst
fogyasztanak, de lehetőség van zöldségek kérésére is, melyeket ugyancsak a grillrácson
süthetünk meg.
Ez egy igazán gyors és egészséges étel, melyet a japán konyha kiemelt helyen szerepeltet és
a szigetországban all you can eat éttermek étlapján is meg lehet találni.