Roston sült húsok ízei


Roston sült húsok ízei
A yakiniku elnevezés roston, illetőleg grillen sült húst jelent, mely számos módon készülhet el és mindig ízletes, csodás fogása a japán konyhának. Ezt az ételt első sorban marhából vagy disznóból készítik, de számos más húst használva is kiváló ízt éthetünk el. A yakiniku elkészítésénél fontos hozzávaló a szósz, amibe mártogatva a húst, igazán különleges aromákat lehet elővarázsolni az alapanyagokból. A yakiniku szósznak összetevője lehet a vörös- és fokhagyma, a nádcukor, a méz és a szójaszósz, valamint a szezámolaj és a kétszer annyi mennyiségű szezámmag. Szoktak még mirint is hozzáadagolni, ami egy Magyarországon is kapható borfajta. Érdemes ázsiai, illetve bio boltokban keresni. Az japán konyha szokásai szerint étteremben –így a Yamato Étteremben is-, ezt a fogást úgy szokás szervírozni, hogy a kért húst még nyersen, egy tálcára szedve hozzák ki az asztalhoz. Az asztalnál található grillező segítségével pedig a vendégek saját maguknak készíthetik el és a fűszeres, gazdag szószba mártva fogyasztható. Az elkészült yakiniku mellé általában rizst fogyasztanak, de lehetőség van zöldségek kérésére is, melyeket ugyancsak a grillrácson süthetünk meg. Ez egy igazán gyors és egészséges étel, melyet a japán konyha kiemelt helyen szerepeltet és a szigetországban all you can eat éttermek étlapján is meg lehet találni.