Japánban megszámlálhatatlanul sokféle szószt fogyasztanak, melyek közül néhány az egész
világon híressé vált, de vannak olyanok is, melyeket leginkább csak japán és ázsiaiéttermekben kóstolhatunk meg. Azok a szószok, melyeket más főételek mellé kínálnak és
mártogatásra alkalmasak, tarénak nevezik, míg azokat a szószokat, amiket egyéb fűszerekkel
is gazdagítanak, jakuminak hívják.
Az egyik ilyen alapvető szósz a szójaszósz, amit erjesztett szójababpasztából készítenek és
ételízesítőként, valamint más szószok alapanyagaként is használnak az ázsiai konyhában.
Érdekes módon kétféle árnyalatú szójaszósszal is találkozhatunk, a világos, sósabb ízvilágú,
ámde könnyedebb szósszal és a sötétebb színű, viszont teltebb, gazdagabb ízű és sűrűbb
állagú szósszal. Ezek olyannyira nélkülözhetetlen elemei a japán gasztronómiának, hogy
szinte minden sütés és főzés alkalmával belekerülnek az ételbe. Úgy tartják, a szójaszósz az
ötödik íz, vagyis az umami.
Az ázsiai konyha másik jellegzetes szósza a szezámolaj, melyet szezámmagból nyernek ki.
Magas vas, nikkel és mangán tartalma miatt természetes antioxidánsokat tartalmaz, így nem
csak az ételek ízének tesz jót, hanem az egész testnek is.
Ami ugyancsak nem hiányozhat egy japán otthon asztaláról, az a rizsecet, melyet erjesztett
rizsből készítenek és kevés savtartalmának köszönhetően bátran használható akár saláták
ízesítéséhez is. Íze egyaránt édes és sós, így tartva meg az aromák közötti egyensúlyt.
Kevésbé ismerik Európában a mirint, ami egy feltűnően édes főzőbor és érdekessége abban
rejlik, hogy sós és édes ételek esetében is alkalmazható az ázsiai konyhában. Az inkább
elterjedt teriyaki szósz alapjául is szolgál, melyet húsok pácolásához, és későbbi ízesítéséhez
igen gyakran használnak Japánban és más Távol- Keleti országokban.
A wasabi egy zöldszínű paszta, melyet csípős lótormából készítenek és szintén közkedvelt a
fogyasztása más ételek kísérőjeként.