A japán konyhában a nagy tiszteletnek örvendő rizs mellett a másik közkedvelt alapanyag a
tészta, melynek leginkább két fajtáját készítik rendszeresen.
Az első japán tésztaétel alapanyaga a hajdinalisztből készült soba tészta, mely nem csak
finom, hanem rendkívül egészséges is. Sokkal inkább ajánlott a fogyasztása, mint más,
fehérlisztből készült tésztaételnek, hiszen a hajdina majdnem az összes típusú B vitamint
tartalmazza, ezért ezt a növényt régen sok egyéb egészségügyi probléma mellett magas
vérnyomás ellen is használták gyógyszerként. A soba tészta elkészítésének módja, hogy a
hajdina lisztet összekeverik kellő mennyiségű vízzel és összegyúrják, így egy nehezen
kezelhető tésztát kapnak. Azt feldarabolják egy nagy bárd segítségével és egy szürkés-barnás
színű, spagetti tésztához nagyon hasonló kinézettel rendelkező tészta félét kapnak.
Fogyasztása nyáron hidegen, télen pedig melegen történik, igen gyakran például különböző
levesekben is találkozhatunk vele. A szigetországban kedvelik azt a japán tésztaételt is,
amikor soba tészta mellé készítenek egy mártogatós szószt, vagyis men tsuyu-t, amihez saját
ízlés szerint wasabit és újhagymát is adagolnak, majd pedig ebbe mártogatva fogyasztják a
soba tésztát. Megjegyzendő, hogy a soba tészta elnevezést gyűjtőnévként is használják
minden vékony tészta esetében.
A japán tésztaételek másik igen gyakran használt alapanyaga az úgynevezett udon tészta,
mely búzaliszt, só és víz hozzáadásával készülő puha tésztagombóc, amit előbb hagynak
megkelni, majd pedig kb. 5 mm vastag szálakká formáznak. Az udon tésztát általában
levesekhez adagolják, amit aztán hidegen és melegen is fogyasztanak. A hideg, nyári
változatnál feltétként találkozhatunk gyömbérrel, wasabival, újhagymával és szezámmaggal is
többek között. Ekkor kellemesen hűsít és frissít az udon tésztából készült fogás, míg télen
inkább melegen tálalják, amikor kellemes melegséggel tölti meg a testet és a lelket.
Emellett a két jellegzetes tészta típus mellett többek között kérhetünk szómen tésztát is, ami
egy vékonymetélt és sokszor levesekhez kínálják, vagy épp jkiszobát, ami a sült japántésztaételek alapanyaga. A tésztaféléket számos módon készítik és tálalják Japánban és nem
csak elit éttermek étlapjain találkozhatunk velük, hanem a gyorsétkezdék kínálatát is
színesítik.