Mi is lehet ez a hozzávaló és miben rejlik a különlegessége?
A quinoa-t nevezik az inkák aranyának, mely egy több ezer éves múlttal rendelkező
gabonaféle, és ennyi idő múltán napjainkban ismét meghódítja a világot. 9 ezer évvel ezelőtt a
Titicaca- tónál kezdték el termeszteni és fogyasztani az emberek, később Bolíviában
igyekeztek még jobb termésű és vékonyabb héjjal rendelkező növényt nemesíteni belőle. Így
vált a burgonya és a kukorica után a harmadik legfontosabb alapanyaggá. Azáltal, hogy a
quinoa fagy, szárazságtűrő, valamint jól bírja az erős napfényt is, bárhol meg tudott teremni,
így a legtöbbek számára könnyen elérhető élelmiszerré vált. Szívóssága miatt egyre nagyobb
tiszteletnek örvendett, míg végül vallásuk részévé vált és már nem csak ették, hanem
szertartásokhoz és gyógyításhoz is használták.
A gabonák anyja, vagyis a quinoa híres jó ízéről és magas tápanyagtartalmáról, így a
betegségek megelőzésében is nagy szerepe van. Rengeteg vitamint, közöttük az B-, a C-, és az
E- vitamint is tartalmazza, valamint benne rejlik mind a kilenc esszenciális aminosav is.
Emellett magas a kálium, a kálcium, a magnézium és a vastartalma, illetve rezet és foszfort is
magában hordoz. A quinoa könnyen emészthető és nagy előnye, hogy gluténmentes, így a
diabetikusok között is közkedvelt alapanyag. Gyakran ajánlják szív és érrendszeri
panaszokkal küzdő betegek számára, illetve cukorbetegség és csontritkulás esetén is.
Mindemellett a kuszkusz és rizs kiváltására is alkalmas hozzávaló, amely enyhén diós ízzel
örvendezteti meg fogyasztóját. Elkészítés előtt tíz perces áztatást igényel, majd lábasba téve,
ízesítve kell a tűzre tenni. Negyed óra főzést követően lefedve, a tűzről levéve kell pihentetni,
ezután tálalható például curry, húsok vagy sült zöldségek mellé. De ugyanígy saláták
kiegészítőjeként is ízletes, illetve juharsziruppal és aszalt gyümölcsökkel vegyítve finom
reggeliként is tálalható a quinoa. Jó étvágyat kívánunk hozzá!