A japán konyha alapösszetevői a halak és a zöldségek, melyekből erőt és energiát nyerhet
fogasztója, valamint segítenek az egészség megőrzésében és a hosszú élet titkát is magukban
rejtik.
Számtalan formában fogyaszthatjuk ezeket az alapanyagokat, melynek egyik lehetséges
módja a salátakészítés. A japán konyha legismertebb és legkedveltebb salátái például az
avokádó saláta és a gari, de közkedvelt a zöldsaláta is, amit gyakran ízesítenek szezámmaggal
és persze az algasalátáról sem szabad megfeledkezni. Az avokádó saláta épp úgy, ahogy a
felettébb egészséges quinoa és a szárított sonka saláta is, az egyszerű és gyorsan elkészíthető
ételek közé tartozik, mégis üde és egészséges fogás. Ugyanez elmondható a soba salátáról is,
melyhez szabadon választható feltéteteket szokás kínálni, mint a marinált vörös tonhal és
Szent Jakab kagyló.
A japán konyha az egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek mellett természetesen kedveli a
különlegesebb fogásokat is, melyek persze a saláták között is megtalálhatóak. Ilyen finomság
például a koreai csípős uborka saláta, mely a vegetáriánusok számára közkedvelt fogások
köré tartozik. Ugyanez a helyzet a tradicionális, kellően csípős kelkáposzta salátával is,
melyet kimcsi salátának hívnak és bármilyen fogás mellé szívesen ajánlanak. A koreai
burgonya saláta sajátossága, hogy fogyasztás előtt a krumplit blansírozzák néhány percig,
majd kevés hagymával és fokhagymával, valamint pirospaprikával, korianderrel és chilivel
ízesítik. Igen egészséges és nagyon finom fogásnak számít az étkezőasztalon. A szójabab
csíra saláta is a japán konyha tradícióihoz tartozik, és harsány roppanóságával varázsolja el
fogyasztóját.