Friss és üde fogások az asztalon


Friss és üde fogások az asztalon
A japán konyha alapösszetevői a halak és a zöldségek, melyekből erőt és energiát nyerhet fogasztója, valamint segítenek az egészség megőrzésében és a hosszú élet titkát is magukban rejtik. Számtalan formában fogyaszthatjuk ezeket az alapanyagokat, melynek egyik lehetséges módja a salátakészítés. A japán konyha legismertebb és legkedveltebb salátái például az avokádó saláta és a gari, de közkedvelt a zöldsaláta is, amit gyakran ízesítenek szezámmaggal és persze az algasalátáról sem szabad megfeledkezni. Az avokádó saláta épp úgy, ahogy a felettébb egészséges quinoa és a szárított sonka saláta is, az egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik, mégis üde és egészséges fogás. Ugyanez elmondható a soba salátáról is, melyhez szabadon választható feltéteteket szokás kínálni, mint a marinált vörös tonhal és Szent Jakab kagyló. A japán konyha az egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek mellett természetesen kedveli a különlegesebb fogásokat is, melyek persze a saláták között is megtalálhatóak. Ilyen finomság például a koreai csípős uborka saláta, mely a vegetáriánusok számára közkedvelt fogások köré tartozik. Ugyanez a helyzet a tradicionális, kellően csípős kelkáposzta salátával is, melyet kimcsi salátának hívnak és bármilyen fogás mellé szívesen ajánlanak. A koreai burgonya saláta sajátossága, hogy fogyasztás előtt a krumplit blansírozzák néhány percig, majd kevés hagymával és fokhagymával, valamint pirospaprikával, korianderrel és chilivel ízesítik. Igen egészséges és nagyon finom fogásnak számít az étkezőasztalon. A szójabab csíra saláta is a japán konyha tradícióihoz tartozik, és harsány roppanóságával varázsolja el fogyasztóját.